DİSK’te Olağanüstü Genel Kurul, olağanüstü sonuç: Arzu Atabek Çerkezoğlu Genel Sekreterliğe seçildi

DİSK’te Olağanüstü Genel Kurul, olağanüstü sonuç: Arzu Atabek Çerkezoğlu Genel Sekreterliğe seçildi

6 Nisan 2013

DİSK Olağanüstü Genel Kurulu’nda Kani Beko ve Ali Rıza Küçükosmanoğlu Genel Başkanlığa, Arzu Atabek Çerkezoğlu ve Adnan Serdaroğlu Genel Sekreterliğe aday oldu. Adaylar genel kurul delegelerine  birer konuşma yaptıktan  sonra  bir buçuk saatlik bir ara verilerek oylamaya geçildi. İlk tur oylamada yeterli oy sayıları yakalanamadı. İkinci tur oylamada Kani Beko Genel Başkanlığa, eski yönetimin kendi içinde oluşturduğu “mutabakat” dışından aday olan Arzu Atabek Çerkezoğlu  Genel Sekreterliğe seçildi

19.30 Yönetim kurulu üyeliklerinde ikinci tura kalan oylamalar da üçüncü tura gerek kalmadan, salt çoğunluk sağlanarak sonuçlandı. Celal Ovat 214, Metin Ebetürk 219, Muzaffer Subaşı 221 oy aldı.

Oylamalar sonucunda DİSK’in yeni Yönetim Kurulu şu şekilde belirlendi:

Genel Başkan: Genel İş Genel Sekreteri Kani Beko

Genel Sekreter: Devrimci Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Atabek Çerkezoğlu

Yönetim Kurulu Üyeleri: Alaattin Sarı (Lastik İş), Ergün Tavşanoğlu (Tüm Ka İş), Metin Ebetürk (Sosyal İş), Celal Ovat (Gıda İş), Muzaffer Subaşı (TEKSTİL)

Yönetim  Kurulu Yedek Üyeleri: Selçuk Göktaş, Celal Uyar, Erdoğan Özer, Hüseyin Yaman, Şadi Bal, Muharrem Özen, Seyit Aslan.

19.05 DİSK Genel Sekreterliği için yapılan ikinci tur oylamanın sonucu da belli oldu. Kullanılan 354 oyun 181′ini alan Arzu Atabek Çerkezoğlu Genel Sekreterliğe seçildi. Adnan Serdaroğlu 161 oyda kalırken, 10 da geçersiz oy kullanıldı.

19.00 Genel Başkan belli oldu. Kullanılan 354 oyun 280′ini alan Kani Beko Genel Başkan seçildi. Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise 46 oyda kaldı. 27 boş, 1 de geçersiz oy kullanıldı.

18.44 İkinci tur oylama bitti, 354 delegenin oy kullandığı tespit edildi. Oyların sayımı başladı. İlk turda 371 oy kullanılmıştı.

18.20 İkinci tur oylamaya geçildi, oylama sürüyor.

16.50 Yönetim Kurulu Üyelikleri için aday olan 5 kişinin aldığı oylar açıklandı. 30 boş 2 mükerrer olmak üzere 32 geçersiz oy var. Lastik İş’ten Alaattin Sarı 308, Gıda İş’ten Celal Ovat 214, Tüm Ka İş’ten Ergün Tavşanoğlu 293, Sosyal İş’ten Metin Ebetürk 227 ve TEKSTİL’den Muzaffer Subaşı 222 oy aldı. Bu durumda üçte ikilik oy oranını yakalayamayan Ovat, Ebetürk ve Subaşı için tekrar oylama yapılacak.

İkinci tur seçimlerde yüzde 50 oy çoğunluğu esas alınacak. Bu oran da yakalanamazsa üçüncü tura geçilecek.

16.35 Genel Sekreterlik oylaması sonuçları açıklandı. 79 boş ve 4 mükerrer olmak üzere 83 geçersiz oy var. Adnan Serdaroğlu 169 oy, Arzu Atabek Çerkezoğlu 119 oy aldı. Bu seçimde de yeterli oy sayısına ulaşılamadığı için ikinci tura kalındı.

16.30 Genel Başkanlık seçimi için oy sayıları açıklandı. 371 oy kullanıldı. 3 mükerrer oy, 94 boş ile 97 geçersiz oy kullanıldı. Kani Beko 206, Ali Rıza Küçükosmanoğlu 68 oy aldı. Böylece iki aday da en  az üçte iki olan yeterli oy sayısına ulaşamadı.

15.10 Delegeler yeni yönetimi belirlemek üzere oy kullanıyor.

15.05 Divan, hazırlıkların tamamlandığını, oy verme işlemine geçileceğini duyurdu. Son açıklamalar yapılıyor.

14.50 Oylama öncesi hazırlık işlemleri yapılıyor.

14.43 Aranın ardından divan, adayları bir kez daha açıkladı. Genel İş Genel Sekreteri Kani Beko ve Nakliyat İş Genel Başkanı Alirıza Küçükosmanoğlu Genel Başkanlığa, Devrimci Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Atabek Çerkezoğlu ve Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise Genel Sekreterliğe aday.

13.12 Konuşmalar tamamlandı, araya geçildi. Aradan sonra basına kapalı oylama yapılacak.

13.11 Serdaroğlu görev verilirse bu sürecin içerisinde kaldıkları yerden devam etmek istediklerini belirterek konuşmasını bitirdi.

13.09 “Bu teklif geldiği takdirde yönetim içinde olmamız bizi eksiltmez” diyen Serdaroğlu, ancak DİSK’te bir eksiklik olacağını söyledi.

13.07 ”Dev Sağlık İş’in mücadelesi elbette takdire şayan. Taşeron konusunda simge olmuştur” diyen Serdaroğlu: “Birbirimizden öyle çok üstün yanımız yok. Bosch’ta yaşadıklarımızı anlatmaya kalksam bir saat sürer.”

13.04 ”Kani Beko Başkan geldi bize biz Genel Sekreterlikte Birleşik Metal İş Sendikasını görmek istiyoruz dedi” diyen Serdaroğlu, kendilerinin de buna olumlu yanıt verdiğini söyledi.

13.02 Serdaroğlu eleştiriler karşısında süreç içinde herkesle her şeyi paylaştıklarını savundu.

13.00 İstifa nedeninin sendika yönetimi içi uyuşmazlık olduğunu belirten Serdaroğlu: “DİSK’in bütün kurullarından çekilen Adnan Serdaroğlu değil Birleşik Metal İş Sendikası’dır.”

12.57 Adnan Serdaroğlu söz aldı. Serdaroğlu bir önceki yönetimde Genel Sekreter olarak yer almış ancak yönetim içi uyumsuzluk nedeniyle istifa etmiş ve bu nedenle bu Genel Kurul’a kadar uzayan eleştirilere hedef olmuştu.

12.55 Çerkezoğlu konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Bu örgütün bu önemli süreçte elbette bir mutabakat ve birlikle hareket etmesi gerekir. Ancak bu mutabakat küçük toplantı ve uzlaşmaların değil, bütün DİSK’in mutabakat ve uzlaşması olmalıdır.”

12.51 Çerkezoğlu kendisi üzerinden yürütülen “kadın” tartışmasına da değinerek, kadın sorununun basit bir yönetimde temsil sorununa indirgenemeyeceğini, kadın sorunun ve kadın militanlığının sınıf mücadelesinin bütünlüklü bir sorunu olarak ele alınması gerektiğini söyledi.  ”Evet, ben bir kadınım ama yoldaşınızım önce” diyen Çerkezoğlu Dev Sağlık İş’in adaylığının da yönetimde kadın temsiline indirgenmemesi gerektiğini belirtti.

12.50 Çerkezoğlu “Biz bu örgüt içinde de artık görülmek ve var sayılmak istiyoruz.”

12.47 Çerkezoğlu üyeleri olan 10 bin taşeron işçinin sistem tarafından yok sayıldığını belirterek “Ne yazık ki biz kendi örgütümüzde de varlık mücadelesi veriyoruz” dedi. “Biz bu varlık mücadelesini maalesef bu örgüt içerisinde de yürütmek zorunda kalıyoruz.”

12.45 “Biz yeni ve güçlü DİSK’i yaratma görevini kapalı kapılar arkasındaki toplantılarla yerine getiremeyiz. Küçük pazarlık ve hesaplarla, eski alışkanlıklarla, yeni bir DİSK oluşturamayız. Biz bugün bu genel kurulda genel sekreterliğe adayız.”

12.43 “DİSK bir efsane. Efsane geri döner mi’ diyorlar. Geriye bakmaya gerek yok. DİSK ileriye bakmak zorundadır. Bizler bu süreci ileriye taşıyacak bir programı, örgütü savunmak zorundayız.”

12.39 Maslak Sheraton Hotel’de 27 Nisan’da düzenlenecek “İşten Çıkarma Stratejileri” adlı toplantıdan söz eden Çerkezoğlu, orada bir eylem yapacaklarını belirterek diğer sendikaları da bu eyleme çağırdı. Çerkezoğlu bu eylemin bu toplantıyı engelleyeceğini belirterek, “İşte işçi sınıfının gücü budur” dedi.

12.35 “Bizim bu örgüt içinde kendimizle mücadelemiz olamaz” diyen Çerkezoğlu: “Bizim mücadelemiz sermayeyle, TÜSİAD’la, MÜSİAD’ladır.”

12.32 Çerkezoğlu: ”Geçen yılki genel kurulun ardından bir yıl içinde temsiliyet sorunuyla ve emekçi halklara karşı sorumluluklarını yerine getiremez hale geldi.” Geçen yıl genel mutabakata rağmen aday olan tek sendika olduklarını hatırlatan Çerkezoğlu, “bu aday, yönetimin oluşma biçimine karşı irade beyanıydı, mutabakatı bozmak değildi amacımız” diye konuştu.

İşçi sınıfının en büyük genişlemesini yaşadığı bir dönemde sendikaların zayıfladığı bir sürecin yaşandığını söyleyen Çerkezoğlu, “Kürt sorununun çözümü konusunda önemli sürecin yaşandığı, üç seçimin önümüzde bulunduğu, AKP’nin yönetme krizini yaşadığı bir  dönemde genel kurulumuzu topluyoruz” dedi.  Bizim hiçbir sendikayla, hiçbir yöneticiyle bir sorunumuz yok. Çünkü bir DİSK’i bir bütün olarak mücadele örgütü olarak görüyoruz.”

Çerkezoğlu bir önceki genel kurulda “mutabakat” dışı yönetim kurulu üyeliği adayı olarak 198 oy almıştı. Dev Sağlık İş’in 10 bini aşkın üyesi bulunmasına karşın DİSK’teki aidata dayalı delege sistemi nedeniyle yalnızca 2 delege ile temsiline izin veriliyor.

Son bir yıllık süre içinde Dev Sağlık İş 2 bin yeni üye daha kazandı.

12.30 Dev Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuşuyor. Çerkezoğlu, Genel Sekreterliğe adaylığını açıklamıştı.

12.25 Küçükosmanoğlu konuşmasını bitirdi.

12.05 Küçükosmanoğlu, kendisinin de içinde bulunduğu geçmiş yönetim içindeki çekişmelerden ve istifalardan dolayı önceki yönetim kurulu üyelerini eleştiriyor. Küçükosmanoğlu’nun bu genel kurulda eski yönetimi oluşturan sendika yönetimlerinin oluşturduğu  ”mutabakat listesi” dışında bırakıldığı, bu nedenle adaylığını açıkladığı söyleniyor.

12.02 Küçükosmanoğlu “DİSK’i siyasetten bağımsız kılamazsınız. Geçmiş dönemin hesabını görürken, DİSK’i siyasetler üstü, siyaset dışı sendika pozisyonuna getiremezsiniz.”

11.53 Küçükosmanoğlu taşeronlaştırma ve güvencesizleştirme politikalarını eleştirerek, bu politikalara karşı farklı iş kollarında işçi direnişlerinin yükseldiğinden söz ediyor.

11.51 Küçükosmanoğlu “Dolar milyarderleri artarken, sendika üyesi işçi sayısı azalıyor.”

11.45 Diğer başkan adayı Nakliyat İş Genel Başkanı Alirıza Küçükosmanoğlu kürsüde.

11.44 Beko listesine oy desteği isteyerek konuşmasını sonlandırdı.

11.42 Beko bütün sendikaları oluşacak yeni yönetim kurulu etrafında birliğe çağırdı.

11.41 Salondan “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları yükseliyor.

11.40 Beko, DİSK Genel İş Sendikasının Genel  Merkezine 25 Mart sabahı düzenlenen polis baskınını eleştirdi. “Devlet terörü 12 Eylül’den 33 yıl sonra  yine kapımızı çaldı.”

11.30 Kani Beko, işçi sınıfının nicel genişlemesi karşısında emek hareketinin nitel gerilemesine değinerek yeni dönemin bir yeniden kuruluş süreci olması gerektiğini belirtti.

Taşeronlaştırmayı ve AKP’nin ulusal istihdam stratejisini eleştiren Beko, sınıf ve kitle sendikacılığı temelinde DİSK rehberliğinde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

11.10 – Alınan karar ile daha önce 9 olan DİSK Yönetim Kurulu üye sayısı 7′ye düşürüldü ve adayların konuşmalarına geçildi. İlk sözü Genel-İş Genel Sekreteri Kani Beko aldı.

11.o0 – Divan tarafından yapılan açıklamada Genel-İş Genel Sekreteri Kani Beko ve Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu genel başkan adayları, Devrimci Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da genel sekreter adayları olarak sunuldu.

10.45 – 10 dakikalık aranın ardından yönetime aday olanların konuşmalarının gerçekleşeceği ikinci oturuma geçildi.

10.30 – DİSK Olağanüstü Genel Kurulu’na Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow da bir mesaj gönderdi. Türkiye’de işçi ve kamu çalışanları sendikalarına yönelik operasyon ve baskılara, sendika binalarının basılmasına tepki gösteren Burrow, 1 Mayıs’a Türkiye’de katılmak ve işyerlerindeki sorunları yerinde tespit etmek istediğini de söyledi.

Öte yandan sabah saatlerinde salona sadece delegelerin girebileceğini söyleyen DİSK yetkilileri, oylamanın da basına kapalı gerçekleştirileceğini dile getirdi.

10.15 – Salonun kapısında gerilimin yaşandığı dakikalarda DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Küçükosmanoğlu’nun konuşmasının ardından divan oluşturuldu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) “mücadele sürecine daha etkin müdahale olanaklarının yaratılması” diyerek kararını aldığı Olağanüstü Genel Kurul sabah saatlerinde başladı. İstanbul Karanfilköy’deki Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen genel kurul, ufak çaplı bir gerilimle açıldı. Konfederasyon yetkililerinin salona “sadece delegelerin girebileceğini” söylemesi tepkiyle karşılandı. Devrimci İşçi Hareketi grubu da Genel-İş Şişli Şubesi’nde yaşananları protesto etti. Bir süre sonra genel kurulu izlemek isteyen işçiler de salona girebildi.

Sendika.Org

Mobil sex Mobil porno Porno izle film izleBeylikdüzü EscortBeylikdüzü Escort

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir