Hacettepe Üniversitesi’nde sendikal faliyet yürüttükleri için işten çıkartılan 51 üyemiz, işlerine geri dönmek için hastane bahçesine Direniş çadırı kurdular. Direniş 24. gününe girerken sağlık emekçilerinden rektörlüğe uyarı fax eylemi çağrısı yapıldı. 4-5-6 Aralık 2013 tarihlerinde Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü’ne faxla iletilecek metin ile işten atılan işçilerin bir an önce işbaşı yaptırılmaları talep edilecek.
İşten çıkartılan sağlık işçilerinin bir an önce iş başı yaptırılmasını talep eden Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) fax eylemi için bir metin yayınladı. Yayınlanan metinde işçilerin hastanede yaptıkları tüm eylemlerin ve örgütlenmenin bir hak mücadelesi olduğu vurgulanmıştır. Bu nedenle işten atmaların hukuksuz olduğu belirtilmiştir.
Yaınlanan metnin tamamı;
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ’NE
Üniversiteniz Tıp Fakültesine bağlı hastanelerde görev yapan alt işveren (taşeron) işçilerinden Devrimci Sağlık İş Sendikası üyesi 51 işçinin iş akitleri feshedilerek işlerine son verilmiştir. İşçiler üyesi oldukları sendikanın gerçekleştirdiği etkinliğe katıldıkları gerekçesi ile işten atılmışlardır. İşten atılan işçilerin işe geri dönmeleri ile ilgili olarak yaptıkları direnişe üniversite özel güvenliği müdahale etmiş ve engeller çıkarmıştır. İşçilerin işlerine iade edilmeleri ile ilgili vermiş olduğu mücadelenin bir hak mücadelesi olduğunu ve bunun engellenemeyeceğini belirtmek isteriz.
Anayasanın 49. maddesinde çalışma hakkı düzenlenmiştir. Anayasanın 51. maddesinde çalışanların sendika kurma ve üye olma hakkı düzenlenmiştir. Sendikal faaliyete katılan işçilerin iş akitleri feshedilerek çalışma hakkına ve örgütlenme özgürlüğü hakkına açıkça aykırı davranılmıştır. 4857 sayılı iş kanununun 2. maddesinde asıl işverenin alt işveren ile birlikte sorumlu olduğu dolayısıyla temizlik firması bahane edilerek işten çıkarılan işçilerin yasal sorumluluğunun üniversite yönetiminde olduğu açıktır. Bu hususta Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin birçok defa verilmiş adeta içtihat niteliğinde kararları bulunmaktadır. Dolayısıyla, üniversite yönetimi hak arayan 51 emekçinin Anayasa ve iş kanununa aykırı olarak iş akdinin feshedilmesini kabul ederek haksız bir uygulama içerisine girmiştir. Üniversite yönetiminizin bu uygulamasını kınıyoruz.
13 Kasım 2013 tarihinden beri Üniversitenizde direniş çadırı kurarak işe iadesini talep eden işçilerin yanında olduğumuzu belirtiyor, işten atılan işçilerin bir an önce işe alınması konusunda Rektörlüğünüzü göreve davet ediyoruz.
Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü Faks : (0312) 311 99 92