İnsanca yaşanacak bir ücret talebi başta olmak üzere çalışma koşullarımıza dair taleplerimizi kasım ve aralık ayı boyunca yapılan görüşmelerle İstanbul ili Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği(KHB) Genel Sekreterliği’ne iletilmişti. Birliğe bağlı hastanelerde çalışan üyelerimiz ve işyeri temsilcileri ile beraber hazırlanan talepler listesini Beyoğlu KHB yönetimine sunarken biz taşeron işçilerin taleplerini ve yaşadıkları sıkıntıları ortaya koyarak bir yanıt bekledik.
Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği görüşmelerde bizlerin taleplerine kulak vermekle beraber bu taleplerini hiçbirini karşılama noktasında adım atmamış, aksine mevcut haklarımızı geriletecek yeni uygulamaları gündeme getirmişti. bunun üzerine sendikamız örgütlü olduğu hastanelerde bu taleplerin karşılanması için bir dizi eylem kararı almıştı.Bu çerçevede ilk basın açıklamamızı Gaziosmanpaşa Taksim İlk Yardım Hastanesinde gerçekleştirildi.
Yapılan basın açıklamasında konuşan sendikamız Genel Sekreteri Gürsel KAYA bu taleplerin kabul edilmesini bir kez daha yenileyerek Taksim İlk Yardım hastanesinin Taksimde Gaziosmanpaşa’ya taşınmasının ardından yaşanan sıkıntılara değindi.
basın açıklamasını okuyan işyeri temsilcimiz Nuray GÖKÇE, ”Hastanemiz bir süre önce Taksim bölgesinde bulunan binasından Gaziosmanpaşa’ya taşındı. Fakat taşınma sonrası çalışma koşullarımız zorlaştı. İşyerimiz büyüyüp hizmet verdiğimiz hasta sayısı artarken biz hizmet veren sağlık emekçilerinin sayısı değişmedi. Az sayıda emekçi ile çok sayıda iş yaptırarak hastaneyi kara geçirmek isteyen bu anlayış hem biz sağlık emekçileri için çalışma koşullarımızın ağırlaşması hem hasta yakınları için daha niteliksiz sağlık hizmeti anlamına gelmektedir. Yaşadığımız sorunları aktardığımız hastane yönetimi sorunun çözümü konusunda gerekli adımları hala atmadı. Biz çalışma koşullarımızın biran önce düzelmesini talep ediyoruz.” dedi.
SES İşyeri Temsilciliğinin de katıldığı basın açıklamasında okunan ve Beyoğlu KHB Genel Sekreterliği’ne iletilen talepler ise şöyle:
- 2009 yılına kadar tüm çalışanlar olarak asgari ücretin %40 fazlasını alırken 2009 genelgesiyle düşürülen ücretlerimiz dile getirdğimiz ilk gündem olmuştur. Eşit işe eşit ücret talebiyle başlattığımız bu görüşme neticesiz kalmıştır. Bizler temizlikten veri giriş elemanlarına teknik servisten güvenlik elemanlarına kadar “Güvenceli iş insanca yaşam için” emeğimizin alınterimizin karşılığını istiyoruz.
- Hastanelerde farklı uygulamalarla karşımıza çıkan yol ücretlerinin İstanbul’da geçerli olan, bir aylık ‘mavi kart’ bedeli olacak şekilde standart hale getirilmesi ve maaşa yansıltılması (şu an mavi kart bedeli 155 TL) gerektiğini dile getirdik fakat birlik yönetimi bu konuda şimdikinden de geri noktada bir uygulamaya hazırlanmaktadır.
- Döner sermayenin arttırılmasında diğer çalışanlar kadar emeği geçen; alt işveren aracılığıyla çalıştırılan işçilere yılda iki (2) defa (kurban ve ramazan bayramı) olmak üzere birer maaş ikramiyenin ödenmesi yada mutfak masrafı olarak yardımın yapılmasını talep ettik. Ancak kendilerine her türlü olanakları sağlayan yönetimler konu asgari ücretli çalışanlar olduğunda topu hep sağlık bakanlığının genelgelerine atmaktadır. Bu noktada olumsuz yanıt vermektedir.
- Hastanelerde çalışan personelin sayısı hastanelerde verilen hizmetin nitelikli olması için yeterli değildir. Bu durum hem hastalara temiz ve sağlıklı hizmet verilmesini hem de sağlık çalışanlarının iş yükünü ağırlaştırmaktadır. Bunun önüne geçilmesi için personel sayısının arttırılmasını talep ettik. Kamu birliği sayının yetersiz olduğunu ve bunun 3 katına çıkması gerektiğini söylediği halde bu konuda gerekli adımlar henüz atmamıştır. 20 bin m2 lik yerden 65 bin m2 lik bir alana taşındığımız düşünüldüğünde ne temizlik elemanı ne veri giriş ne teknik servis ne mutfak ne de güvenlik elemanı yeterli sayıdadır.
- Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenebilmesi için gerekli tedbirlerin alınması, katlarda güvenlik elemanı bulundurulması ve çalışma alanının ona göre düzenlenmesi gerektiğini talep ettik ve bunun bir önce yapılması gerektiğini buradan yine tekrarlıyoruz.
- Hastanelerde çalışanlar olarak doktor hemşire temizlik sekreter teknik servis üzerinde uygulanan ve baskıya aşağılamaya tehdite kadar giden mobbing uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesini ve iletişimin saygı içinde olması konusundaki taleplerimizi de buradan tüm birliklere ve yönetime iletiyoruz.
- Şu an 31/12/2013 tarihinde çıkışımız yapılmış ancak halen girişimiz yapılmamıştır. Biz gitmediğimiz halde halen usulsüz olarak işkura giriş yapılmaktadır. Güvencesiz çalışmanın önüne derhal geçilmelidir.
- Bizler nakliyat turizm inşaat işçisi değil sağlık çalışanlarıyız. Dolayısıyla iş kollarının SGK ya doğru bildirilmesini bunun önündeki oyunların engellerin kaldırılmasını iş kolumuzun sağlık çalışanı olarak gösterilmesini istiyoruz.
- Hastanelerde daha verimli daha huzurlu iş ortamının sağlanması için alınacak kararlarda bizlerde söz sahibi olmak istiyor ve bunun için komisyon kurulmasını talep ediyoruz.
- Hastanelerde bu tür sorunların ortadan kalkması daha huzurlu ve daha verimli çalışılması için hastalarımıza daha nitelikli sağlık hizmeti verebilmek için gerekenlerin bir an önce yapılmasını talep ediyoruz.