Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde işten çıkarılan 98 üyemiz direnişe başladı. Sendikalı olarak iş başı yapana kadar7 gün 24 saat hastane önündeki direniş çadırındayız.
Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hafta sonu işten atılan 98 üyemiz hastane bahçesine çadır kurarak direnişe başladı.
İşyerlerinde çalışma koşullarının giderek ağırlaşması üzerine sendikamıza üye olarak örgütlü mücadeleyi seçen işçiler çalışma saatlerinin kısaltılmasını ve yaptıkları iş kalemlerinin azaltılmasını ve ücretlerinin arttırılmasını istedi. Aralarında 18-20 yıllık işçiler ile engelli işçilerinde bulunduğu Dev Sağlık-İş üyeleri, sendikaya üye olduklarının ikinci ayında işten atıldı.
Hastane önünde direniş çadırı
İşten atılan üyelerimiz işe geri alınma talebiyle bugün hastane önünde direniş çadırı kurdu. İşten atılan işçilerden Ahmet Kural yaptığı açıklamada, 12 yıldır hastanede çalıştığını, daha iyi koşullarda çalışma talebiyle sendikaya üye olduklarını söyledi.
Geçmiş yıllarda yüzde 2-3 oranında maaş zammı yapıldığını söyleyen Kural şöyle konuştu: “Biz daha iyi zam yapılacak diye bekledik. Hep bunun sözünü verdiler. Bu sene olmadı seneye diyerek ertelediler. Hep beklettiler, hep söz verdiler ve yerine getirmediler. Bu dönem yapılacak zamlar ile ilgili yetkililer ile görüşmek istedik. Bize ‘Ya bu maaşa burada çalışacaksın, ya da kapı orada’ dendi.”
“Biz burada kimsenin hakkını istemiyoruz” diyen Kural, anayasal haklarını istediklerini kaydetti, “İnsanca yaşamak istiyoruz. Alınterimizi, emeğimizi istiyoruz. Burada kimsenin cebindeki parada gözümüz yok. Sadece bizim hakkımız neyse onu istedik” diye konuştu.
‘Hiç kimse hak vermiyor hak alınıyor’
İşten atılan işçilerden Şehriban Kaya da 9 yıldır hastanede çalıştığını söyledi. Amaçlarının insanca çalışma koşullarında çalışmak olduğunu ifade eden Kaya, “Biz işçiyiz ve insanız. Biz temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. 17 yıllık eleman bin lira maaş alıyor. Bu paraya buyursunlar geçinsinler” dedi.
İşçilerin kendi değerlerini kendileri bilmezse patronun bilemeyeceğini söyleyen Kaya, “Çünkü patronlar alışmış insanları köle gibi kullanmaya, köle gibi çalıştırmaya” diye belirtti, “Bir bilim kuruluşunda insana değer bu mu?” diye sordu. Türkiye’nin her yerde haklarını aramak zorunda kaldıklarını kaydeden Kaya, “Çünkü hiç kimse hak vermiyor, hak alınıyor. Bunun da bedelleri oluyor arkadaşlar. Hepimiz birlik olmalıyız. Mücadele içerisinde olmalıyız. Herkese anlatmalıyız” diye konuştu.
Maltepe’de 3 aydır sendikal faaliyet yürütülüyor
İşten atılan işçilerin ardından DİSK Genel Sekreteri ve sendikamız Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuştu. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 3 aydır sendikalaşma faaliyeti yürüttüğümüzü ifade eden Çerkezoğlu, “Önce bir arkadaşımız, sonra 3 arkadaşımız işten çıkartıldı. Arkadaşlarımızın sendikadan ayrılması için çeşitli tekliflerde bulunuldu” dedi.
İlk işten atmaların ardından rektör ile görüştüklerini söyleyen Çerkezoğlu, “Dedik ki sendikalı olmak en temel anayasal haktır. Ve işçilerin bu hakkı kullanmasını engellemek suçtur. Bir bilim kurulu olarak işçilerin sendika hakkının önünde engel olmaktan vazgeçin. Ama onlardan gördüğümüz yaklaşım, ardından 94 işçi arkadaşımızı daha işten çıkartılması oldu” dedi.
‘Çadır mücadelemizin simgesi olacak’
Rektörlüğün işçilere “Artık sizinle çalışmayacağız, yerinize taşeron firma getireceğiz” dediğini söyleyen Çerkezoğlu, “Herkesin birer kölelik olarak gördüğü taşeron belasını bu sürecin bahanesi haline getirebiliyorlar. Buradan bir kez daha söylüyoruz. Sendikalı olmak en temel yasal ve anayasal haktır. Bütün arkadaşlarımızla birlikte oturduk konuştuk. Ve bu haksızlığa ve hukuksuzluğa boyun eğmeyeceğimizi, son derece yasal ve anayasal talebimiz olan sendika hakkımızı kullandığımız için işten çıkartıldığımız, yıllardır çalıştırıldığımız hastanenin kapısından başı dik anlı açık insanlar olarak tekrar girene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğimizin kararını verdik” diye konuştu.
İşçilerin eylemine hastane çalışanları da katıldı. Siyasi partilerin ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de katıldığı eylemde hastanede tedavi gören hasta yakınları da işten atmalara tepki gösterdi. Hastane önünde yapılan açıklamanın ardından işçiler direniş çadırını kurdu.