Maltepe’de direniş kazandı-direniş güncesi

Maltepe Üniversitesi Hastanesi #Direnİşçileri 194. Gününde direnişle zafere ulaştı. Bilirkişi raporları, çalışma bakanlığı müfettişleri, Mahkeme heyetleri kararları haklılığımızı kanıtladı. Direniş Sarayımızı kurduğumuz 8 Aralık’tan bu yana attığımız her adımla, her eylemle her sloganla haklılığımızdan, meşruluğumuzdan bir an bile tereddüt etmedik. Biz haklıydık biz kazandık; mahkemede de sokakta da direnenler kazanacak.

Maltepe Emek-Demokrasi güçleriyle, Maltepe halkıyla 194 güne neler sığdırmadık ki.

6 Aralık’ta sendikamız Dev Sağlık-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan 98 işçinin 8 Aralık’ta kaçak saraya karşı kurdukları Direniş Sarayı’nı hastane önüne kurarak direnişe geçen Maltepe Üniversitesi Hastanesi direnişi 194. Gününde Direniş Sarayı’nı kaldırdık.

194 gün boyunca direniş alanımıza yüzlerce ziyaret onlarca dayanışma eylemi düzenledik, dostlarımız düzenledi…

Daha direnişimizin 3.gününde Maltepe Üniversitesi Rektörlüğün düzenlediği İnsan Hakları Haftasına karşılık 98 işçinin işten atıldığı üniversitede bu nasıl insan hakları’’ demek için direniş sarayımızda insan hakları bağlamında ve sendikal özgürlükler ve çalışma hakkı konulu ilk forumumuzu yaptık. Rektör yardımcılarının katıldığı üniversitedeki panelde üniversite öğrencileri 98 işçi işten atılmışken bu nasıl insan hakları sorusunu rektör yardımcılarına sordular. Özel güvenliklerin müdahalesi sonrasında rektörlüğün tehditlerine rağmen yanımızda olmaya devam ettiler.

Direnişimizin 7. Gününde direnişimizin asıl dinamiği en önemli öznesi olan kadın direnişçilerle kadın buluşması gerçekleştirdik. Kadın gazeteciler, sanatçılar milletvekilleri kadın örgütleri bir araya geldi. O gün ‘’merkezinde kadınların olduğu hiçbir direniş başarısızlıkla sonuçlanmaz’’ demiştik. 194 günlük direnişte kadın #direnişçiler hem kararlılıklarıyla hem dirençleriyle direnişin taşıyıcısı oldular. Kadın direnişçiler direnişin en kritik anlarında hep önde olmayı görev bildiler. Ve haftada bir gece 7/24 süren direnişte nöbeti devraldılar.

Kadın direnişçiler her hafta bir araya gelerek kadın sorunlarını, toplumsal cinsiyet konularını ele aldıkları atölyeler gerçekleştirdiler.

Direnişimizin 24.gününde 31 Aralık’ta yeni yıla, direnişin yılı olacak dediğimiz 2015’e hep birlikte girdik. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Yönetim Kurulu üyeleri, milletvekilleri Süleyman Çelebi, Kadir Gökmen Öğüt, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın da aralarında olduğu çok sayıda konuğumuzun katıldığı yeni yıl etkinliğimizde hep birlikte halaylarımızı horonlarımızı sendika hakkımız için İnadına Sendika İnadına DİSK demek için çektik. Gece geç saatlere kadar 194 gün boyunca bizi misafir eden Bağlarbaşı Mahallesi Aşiyan Sokak sakinleriyle unutulmaz bir yılbaşı gerçekleştirdik.

Her gün hastanenin mesai çıkışına yakın hastane girişini trafiğe kapatarak, Maltepe sokaklarını caddelerini kapatıp yürüyüşlerimizi son zamana kadar gerçekleştirdik.

Direnişimizin 34.gününde 10 Ocak’ta büyük İstanbul buluşması yaptık. Binlerce insan Maltepe Meydanı’nda yağmura, soğuğa rağmen dayanışma duygusunu bize hissettirdi.

Hastane yönetimi ve rektörlük internet sitesinde hastanede sendikal faaliyetten haberdar olmadıklarını işten atılmaların sendikal nedenle olmadığını ifade eden bir açıklama yayınladı. Bu açıklamaya ise sendikamız bir tekziple cevap verdi.

http://www.devsaglikis.org.tr/portal/maltepe-universitesi-hastanesi-iscilerinden-hastane-yonetimine-tekzip.html

14 Ocak’ta direnişimizi meclise taşıdık. Sadece Maltepe Üniversitesinde yaşanları değil sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri grup başkan vekilleri ile görüştük. Mecliste basın açıklaması yaptık.

Gerek internette change.org üzerinden, labourstart üzerinden gerekse Maltepe sokaklarında,pazarlarında kapı kapı dükkân dükkân on binlerce imza topladık. Kar yağsa da yağmur yağsa da Maltepe de direniş kazanacak dedik.

23 Ocak’ta direnişimizin 47. Gününde 30 metrelik pankartımızla 30 binden fazla imzayla 8 km yol yürüyerek rektörlüğe verdik, takipçisi olacağımızı söyledik. Direnişçilerin tamamı Maltepe forumu Kartal ve Maltepe Belediyelerinden Genel İş temsilcilerinin, Yöneticilerinin olduğu 100lerce kişi ile gerçekleştirdiğimiz yürüyüşle birlikte rektörlükle görüşüldü. Rektör bir-iki hafta içinde yeniden bir araya gelerek meselenin çözümü için uzlaşmaya hazır olduklarını ifade etti.

80. Günümüzde 25 Şubat tarihinde rektörlüğün oyalayıcı tavrı nedeniyle gayet meşru bir biçimde hastanenin yönetim binasının balkonuna çıkarak o rektör buraya gelecek dedik. Rektör gelmedi, gelenler bütün hakkını arayanlara olduğu gibi polisler oldu.

Sendikamız Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu dâhil 36 işçi gözaltına alındı. Gözaltılar sırasında bir işçinin omuzu çıkarken, iki işçinin de kolu kırıldı.

Direniş başladığında, karı-koca işten atıldıklarında 18 aylık bugün iki yaşını doldurmuş ikizlerin annesi polislere şöyle diyordu: ‘Hakkımızı aramak mı bizim suçumuz? Bizi haksız yere işten atanlara neden bir şey yapmıyorsunuz’’ direnirken artık hiçbir işçinin eskisi gibi olmadığının kanıtıydı. O gün bir direnişçi anne 6 yaşındaki oğlunu kameralara göstererek bizi işten atanlar bu çocuğun gözlerine bakabiliyor musunuz diye sorduğunda hep bir ağızdan tabi ki bakamazlar demiştik. Ve ya cüzdan ya vicdan sloganı ortaya çıkmıştı. Gözaltına alınırken çok kısa bir sürede hastane bahçesini emek dostları kavga dostlarımız doldurdu. Hastane yönetimi hastalar hasta yakınları rahatsız oldu dese de hasta yakınları alkışlarıyla #direnişçilere destek oluyordu.

Gözaltı olayını duyan birçok kişi, kurum direniş sarayımızı etten duvarla çevirdi. Gözaltılar serbest bırakıldıktan sonra bu direnişin sadece 98 işçinin değil herkesin direnişi olduğu gösterilmiş oldu. Maltepe sokakları, caddeleri Maltepe Meydanı bir kez daha binlerce kişiyle Maltepe’de direniş kazanacak sloganlarıyla inledi.

Savcılık üniversite yönetimi üzerine gözaltına alınan işçilerin bir suç işlemediğini, yönetim binası işgalinin bir hak arama eylemi olduğunu ifade ederk kovuşturmaya yer yoktur biçiminde karar verdi.

26 şubatta ilk mahkemeler görülmeye başlandı. Mahkeme koridorunda ‘’mahkeme kararları ne olur bilemeyiz ama Maltepe’de mutlaka direniş kazanacak’’ demiştik.

İstanbul’daki direnişlerle BEDAŞ, ADORE OYUNCAK, DİVAN TURİZM işçileriyle dyanışma içinde olduk.

Direnişimizin başından beri gerek imza kampanyaları, gerek gerçekleştirdikleri ziyaretlerle gerekse maddi yardımlarla direnişimizin kazanımla sonuçlanmasında, uluslar arası alanda ILO toplantılarında direnişimizin gündeme gelmesine katkıda bulanan uluslararası sendikalar ve temsilcileri hep bizlerleydi.

Sendikamızın da üyesi olduğu PSI Genel Sekreteri Rosa Pavanelli ve EPSU Genel Sekreteri Jan Willem Goudriaan, Bulgaristan Romanya Moldova ve Azerbaycan’dan sağlık sendikası başkanları bizlerle oldu.

8 Mart’ta direnişimizin en önemli özneleriyle kadınlar günü için alanlardaydık.

16 Mart’ta 100. Günümüzde gene örnek bir dayanışma gecesine imzamızı atmış olduk. Bütün Maltepe’yle örgütlediğimiz geceyle hep birlikte dayanışmanın tarihine direnişin tarihine bir halka daha ekledik. Hilmi yarayıcı, Âdem Aslandoğan, beşik halkoyunları topluluğundan dostlarımız yanımızdaydı. Halaylarımız, horonlarımızla direnişe durduk, türkülerle dayanışmayı yükselttik.

Bir yandan mücadeleyi sokakta olması gereken yerde verirken bir yandan da görüşmeler yaptık. Direnişimizin 110. Gününde 27 Mart’ta Konfederasyonumuz, DİSK Genel Başkanı Kani BEKO, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, İstanbul Üniversitesinin seçilmiş rektörü, TTB yöneticisi Raşit Tükel’den oluşan heyet rektörle görüştüklerinde rektör hukuki sürecin tamamlanmasından sonra konunun görüşüleceğini ifade etmişti. Bugün geldiğimiz noktada aynı daveti biz yapıyoruz. ‘’Mahkeme kararları derhal uygulansın’’

Nisan-mayıs ayı boyunca ziyaretçilerimiz hiç eksilmedi. Hastane girişinde eylemlerimiz Maltepe caddelerinde yürüyüşlerimiz devam etti.

29 Nisan’da sınıf kardeşlerimizin katledildiği taksim meydanında olduk 30 Nisan’da Maltepe emek demokrasi güçleriyle birlikte 1 Mayıs buluşması düzenledik. 1 Mayıs’ta binlerce sınıf kardeşimizi gibi, 77 1 Mayısının hesabını sormak için, geleceğimizi onurumuz için taksim meydanına çıkmak için Beşiktaş meydanındaydık.

2 Mayıs’ta 10.uluslararası işçi filmleri festivalinde yerimizi ve direnişin simgesi karanfillimizi aldık.

150. günümüzde hastane girişinde bizi işten atma kararını alanlara, bu kararı uygulayanlara, bu haksızlığa sessiz olan hastane yöneticilerine sorduk: ‘’biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz?

Anneler gününü haksızlıklara karşı çocuklarına en güzel hediyelerini veren kadın #direnişçiler birlikte kutladı.

Yerin 7 kat dibinde soluksuz nefessiz kalıp hayatını kaybeden madenci sınıf kardeşlerimizin katledildiği iş cinayetinin yıldönümünde Soma’ya yürüyen Halkevciler Direniş Sarayımızı ziyaret ederek yürüyüşlerine devam ettiler. Soma’da buluşmak üzere ayrıldık.

Ve 28 Mayıs ilk grup #direnişçilerin Mahkemelerinin sonuçlanması…

İstanbul Anadolu 16. İş Mahkemesi verdiği kararla işten atılmaların sendikal faaliyetleri engellemek olduğu kanaatine vardı. Verdiği kararla; işçilerin işe iadesi, 12 aylık brüt ücret tutarında maaşların işe başlatma koşuluna bağlı olmaksızın ödenmesine ve boşta geçen 4 aylık ücretin ödenmesine hükmetti.

Devrimci sağlık çizgisini takip eden herkes bilir ki mücadelemizi asla yasal sınırlılıklarla çizmedik, yasal zorunluluklarla hareket etmedik. Grevlerin yasak olduğu sağlık iş kolunda yıllardır taşeron olarak çalışan üyelerimiz meşru hakları olan grev hakkını, iş bırakma hakkını ağır bedelleri göz önüne alarak defalarca kullanmışlardır. Bugün geldiğimiz nokta da mahkemelerin verdiği kararlar bu kararların Yargıtay sürecine taşınması ve rektörlükle mahkeme kararlarının nasıl uygulanacağı konusunda bir görüşme düzeneğinin oluşması üzerine Maltepe Üniversitesi Hastanesi önünde 194 gün önce kurduğumuz Direniş Sarayımızı kaldırdık.  Zaferin mutlaka direnenlerin olacak.

194 gün boyunca katkıda bulunanlar:

GENEL-İŞ AND.YAKASI 1 VE 2 NO.LU ŞUBE ÜYE VE YÖNETİCİLERİ, MALTEPE BELEDİYESİ TÜM-BELSEN TEMSİLCİLİĞİ, GENEL İŞ KARTAL BLD. TEMSİLCİLERİ, DİSK BASIN-İŞ,

HALKEVLERİ, Maltepe Forumu, Maltepe Sokak Kültür Merkezi,Maltepe-Nazım Hikmet Kültürevi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi-Maltepe, Maltepe Beşçeşmeler meydanı esnafı, CHP Maltepe, Kartal,Kadıköy ilçe başkanlıkları,, HDP Maltepe ilçe örgütü, ÖDP Maltepe ilçe örgütü, EMEP Maltepe ilçe örgütü, sendika.org – çaoul.tv ,Partizan-Maltepe, TÖP/G Emek ve Onur Gazetesi, Emek ve Adalet platformu, DAF, UİDDER, GÜLSUYU KADIN DERNEĞİ, GÜLSUYU-GÜLENSU YARDIMLAŞMA DAYANIŞMA DERNEĞİ-ALİ ŞENGÜL, ARGUVANLILAR DERNEĞİ, PSAKD MALTEPE ŞB, KARTAL-MALTEPE CEMEVİ, ANADOLU YAKASI BAYBURTLULAR DERNEĞİ MALTEPE ŞUBESİ, Yeni Gelibolu Eczanesi, Üniversite  Eczanesi, Sağlık Eczanesi, Yazıcı Apartmanı yöneticileri ve sakinleri, Maltepe Börekçisi, Mavi Print Dijital Baskı Merkezi, Yıldızlar Düğün Salonu, Çam Büfe-Çam Kafe, Dürümcü Hacı Usta, Cafe İkizdere sahibi Ali Ertan Köymen,

Ve adını sayamadığımız onlarca emek dostu, maltepe üniveristesi hastanesinde çalışan doktorlar, hemşireler tıbbi sekreterler… direnişle tanıştığımız bir ömür dostumuz olan yüzlerce maltepeli… bu zafer hepimizin