İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji bölümünde görevli, 12 röntgen teknisyeninin kanser olmasıyla ilgili basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, teknikerlerin “Sıra bana ne zaman gelecek?” diye tedirgin olduğu, olayın Erciyes Üniversitesi’yle sınırlı olmadığı belirtildi
Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji bölümünde görevli, 12 röntgen teknisyeninin kanser olmasıyla ilgili bugün (25 Haziran) İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yapıldı.
Tünel’den Galatasaray’a yürümek isteyen emekçilere polis engel oldu. Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yapan emekçiler çalışırken kanser olmak istemediklerini tekrarladı.
Basın açıklaması öncesinde konuşan Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) Başkanı Heybet Aslanoğlu sağlık çalışanlarıyla ilgili rapor hazırladıklarını sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.
Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını DİSK/Dev Sağlık-İş ve TÜMRAD-DER üyesi Ferhat Çetinkaya okudu. Çetinkaya, 12 meslektaşlarında tiroid nodülünün bulunduğunu, dördününde sonuçlarında kanser çıktığını belirtti.
Kendi geleceklerinden endişeli olduklarını söyleyen Çetinkaya, “Ne zaman sıra bana gelecek diye korku ve panik içerisindeyiz. Son günlerde derneğimize yapılan başvurular olayın korkunç boyutunu ortaya koymuş ve bu olayın Erciyes Üniversitesi ile sınır olmadığını göstermiştir” dedi.
“İş yükünün 5 katına çıktı”
Çetinkaya, sağlıkta dönüşüm programı adı altında getirilen performans sistemi ile radyoloji tetkiklerinin sayısının ve iş yükünün 5 katına çıktığını söyledi.
Tüm hastanelerde görüntüleme hizmetlerinin taşerona devredildiğini dile getiren Çetinkaya şunları söyledi:
” Bizlerin kanser olmaması için kullandığı koruyucu ekipmanlar hem yetersizdir hem de birçoğu kullanıma uygun değildir. Çalışma Bakanlığı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Genel Müdürlüğü bünyesindeki birimler kurşun önlük ve diğer koruyucu ekipmanları üreten, ithal eden firmaların yeterliliklerini titizlikle sorgulamalı ve yetersiz bulunan işletmelerin faaliyetleri durdurulmalı.
Sahte ürünler ucuz diye hastane yöneticileri bunları tercih ediyor. Sahte ürünler bizi radyasyondan koruyamaz. Sahte ürünlerle kanser önlenemez. Meslektaşlarımızın bu konuda bilinçli olması, alınan koruyucu önlük veya boyunlukların standartlara uygunluğunu ve sahip olduğu belgeleri sorgulamalı, Çalışma Bakanlığı yetkililerinin de etkin bir denetim sistemi ile merdiven altı üretimin önüne geçmesi gerekmektedir.
“Bizlerin feryadına, bizlerin sesine kulak verin”
Sağlık çalışanları çözüm önerileri ise şöyle:
*Öncellikle Sağlık Bakanının bizlerin feryadına, bizlerin sesine kulak vermesini bu konuda çözüme dair bizleri dinlemesini istiyoruz.
*Türkiye Atom Enerji Kurumu, Çalışma Bakanlığı ve radyoloji ile ilgili diğer kurumların etkin denetim yapmasını istiyoruz.
*Her şeyden önce sağlığımızı düşünüyoruz. Sağlığımızın korunması için çalışma koşullarımızın iyileştirilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz.
*Performans sisteminin tamamen veya radyolojik incelemeler için kaldırılmasını istiyoruz.
*Taşeron firmaların titizlikle denetlenmesini, hukuksuzlukların, çalışanları köle gibi görme anlayışının önüne geçmesini istiyoruz.
*Radyolojide EHLİYETSİZ (Alaylı) çalışmanın önüne geçilmesini ve ehliyetsiz personel çalıştıran kurumlara caydırıcı cezalar verilmesini istiyoruz.
*Radyoloji eğitimi veren okulların ve okullara tahsis edilen kontenjanların sınırlandırılması ve radyoloji eğitiminin LİSANS düzeyine çıkarılmasını istiyoruz.