MAHKEME KARARI UYGULANSIN
SENDİKA VE TOPLU SÖZLEŞME HAKKIMIZ TANINSIN
Taşerona karşı yürüttüğümüz uzun soluklu mücadelemiz kararlılıkla sürüyor. Bizleri sağlık işçisi olarak saymayan, bu nedenle sendikamıza üyeliğimizi de yok sayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Ocak 2013 sendika istatistiklerine açtığımız davayı kazandık. Fakat bakanlık bizleri görmezden gelmeye devam etti.
Taşeron şirketlerin SGK’ya yaptığı keyfi bildirimler esas alınarak belirlenen, bu nedenle bizleri sağlık işçisi olarak tanımayarak yok sayan sendika üye istatistiklerine karşı açtığımız itiraz davasını kazandık. Ankara 12. İş Mahkemesi, 25 Temmuz’da verdiği kararla, istatistikte 1234 olarak belirtilen sendikamızın üye sayısının 7899 olduğu ve işkolumuzda yüzde 2,81’lik bir örgütlenme oranına sahip olduğumuza hükmetti.
Bu karar iki anlama geliyor:
Hastanelerde taşeron şirketler aracılığıyla çalışan işçiler sağlık işçisidir ve sendikamızın üyesidir.
Sendikamız toplu iş sözleşmesi yetkisi kazanmıştır. Dev Sağlık-İş, işkolu barajını aşarak işyerlerinde toplu sözleşme yapabilmek için yetkili sendika haline gelmiştir.
Bakanlık Taşeron İşçiyi Vatandaşlıktan mı çıkardı?
Mahkeme kararı son derece açık olmasına rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı tarafından bugün yayımlanan sendikal istatistiklerde üyeliklerimiz yine sayılmadı.
Taşeron sorununu çözmek istediğini söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na soruyoruz taşeron işçisinin yasal hakları ve iradesini tanımayarak mı sorunları çözeceksiniz?
Bizler noter huzurunda üyeliklerimizi gerçekleştirerek sendikal irademizi ortaya koyduk.
Yetmedi, Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin muvazaa raporları ile sağlık işçisi olduğumuzu belgeledik. Bu kararları mahkemeler onayladı.
Yetmedi Ankara 12. İş Mahkemesi sendikamızın üye sayısının 1234 değil, 7899 olduğunu ve barajı aştığını, bizlerin sendikanın üyesi olduğunu karara bağladı.
Ama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın haklarımızı ve kimliğimizi tanıması için bunlar da yetmedi. Temmuz 2013 istatistiğinde de durum değişmedi. Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan en temel yurttaşlık haklarından birisi olan sendika hakkımızı kullanabilmek için bile her yolu deniyoruz. Bu durum hükümetin taşeron işçinin hakları konusunda söylemde gösterdiği duyarlılığı icraatta göstermediğini ispatlamaktadır. Bilinmelidir ki taşerona ve taşeron düzenine sahip çıkanlara karşı hukuksal ve fiili mücadelemiz sürecektir.
30.07.2013
Devrimci Sağlık-İş Sendikası Yönetim Kurulu