Sağlık meslek örgütleri ve sendikalar tarafından düzenlenen 4. Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Kongresi gerçekleşti.
Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Kongresi 16–17 Kasım 2013 tarihlerinde; Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Abdülkadir Noyan Konferans Salonu’nda düzenlendi. Kongrede, sağlık çalışanlarının sağlıksız ve güvencesiz bir ortamda çalışmasından kaynaklı yaşadığı sorunlar ele alındı ve çözüm yolları tartışıldı.
Genel Başkanımız ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun başkanlığını yürüttüğü kongrede sendikamız da düzenleyen kurumlar arasındaydı. Hacettepe direnişinden üyelerimizin ilk gün gerçekleşen foruma katıldığı kongrede sendikamız adına “Sağlık Çalışanlarının Sağlığı ve Örgütsel Tutum” başlıklı oturumda bir sunuş yapıldı. Sendikamız adına eğitim ve örgütlenme uzmanı Özge Yurttaş tarafından yapılan sunumda sağlık çalışanlarının sağlığı sorununun “güvenceli çalışma hakkı” mücadelesinin bir parçası olduğuna dikkat çekildi. Taşeron işçilerin sağlık işçisi olarak tanınması mücadelesinin bir parçası olduğu belirtildi
– Sağlıkta Sermaye-Emek: Tekelleşme-Parçalanma; Gelecek?
– Hizmet Sunma Yükümlülüğünün Sınırları Nelerdir?
– Sağlık Çalışanlarının Meslek Hastalıkları, İş Kazaları ve Sonuçları
– Türkiye’de Sağlık Çalışanlarının Sağlığı: Güncel Durum
– Sağlık Çalışanlarının Yaşadığı Psikososyal Riskler
– Sağlık Çalışanlarının Sağlığına ve Güvenliğine Yönelik Hukuksal Yaklaşım ve Uygulamalar
– Sağlık Çalışanlarının Yaşadığı İş kazaları ve Meslek Hastalıklarında Genel Durum
– Sağlık Çalışanlarının Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Örgütsel Tutum v.b. konularının ele alındı.
Kongrede, Sosyolog, Yazar, Halk Sağlığı Uzmanı Annie Thebaud-Mony de “Çalışmak Sağlığa Zararlıdır” başlığıyla bir sunum yaptı.
İki gün süren kongrede, giderek yaygınlaşan sağlıkta taşeronlaştırma uygulamalarından örnekler verilerek başta sağlık çalışanları olmak üzere sağlık ortamında yarattığı tahribatlara dikkat çekildi.
Sağlık çalışanlarının sağlık hizmeti uygulamalarında işçi sağlığı ve iş güvenliği çerçevesinde karşılaştıkları sorunların dile getirildiği kongrede, özellikle Sağlıkta Dönüşüm Programı’na bağlı yaşanan sorunların daha da ağırlaştığı vurgulandı.
Performans ve hak edişe bağlı çalışmanın ve de taşeronlaşmanın temel çalışma biçimi olarak yaygınlık kazanması ile mesleki hastalıkların arttığının, mesleki iş kazalarına (şiddet, kesici-delici yaralanmalar, trafik kazaları) bağlı ölüm olaylarının sıkça yaşandığının dile getirildiği kongrede, kamu ve özel sağlık sektöründe işverenlerin işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda mevcut yasalara dahi uygun davranmadığı, işyerlerinde gerçek anlamda risk değerlendirmelerinin yapılmadığı, gerekli önlemlerin alınmadığı ve kişisel koruyucu donanımların yeterince ve de uygun olarak temin edilmediği belirtildi.
Sorunların çözümü açısından tüm sağlık çalışanlarının örgütlü ve birlikte mücadele etmesinin önemli olduğuna vurgu yapılan kongrede, kongreye katılan tüm kurumların ortak mücadele etmesi yönünde kararlar alındı.
Kaynak: www.saglikcalisanisagligi.org