Binlerce Aile Hekimi, TBMM gündeminde olan Torba Yasa ile Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarının hastane acillerinde nöbet tutmaya zorlanması ve hazırlanan yeni yönetmeliklerle çalışanların ücretlerinin düşürülmesine karşı 4 Aralık günü birçok ilde iş bıraktı
İstanbul
Eylemlerin merkezi İstanbul Zeytinburnu’ydu. İstanbul Aile Hekimliği Derneği’nin (İSTAHED) çağrısıyla çeşitli illerden gelen Aile Hekimleri, sabah saatlerinde Cevizlibağ’da toplanarak, İstanbul İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün bulunduğu Zeytinburnu’ndaki Merkez Efendi Meydanı’na kadar yürüdü. İstanbul Tabip Odası’da eyleme destek verdi.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Girginer yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bugün Meclis’e gelen kanun hükmünde kararname var. Bunun 52. maddesinde aile hekimlerine görev tanımlarında olmayan zorunlu olarak acillerde nöbet tutturulması ile ilgili bir madde var. Bunun için buradayız. Bütün aile hekimleri bundan rahatsız. Biz görevimizi yapmak istiyoruz, aile hekimliği yapmak istiyoruz. Başka kurum çalışanlarının görevlerinin bize yüklenmesini kabul etmiyoruz, dünyada da böyle bir uygulama yok”.
Adana
Adana’da aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı’nın Torba Yasa’yla çıkarmayı planladığı Aile Sağlığı Merkezleri çalışanlarına hastane acillerinde nöbet tutturma yönetmeliğini protesto için 1 günlük iş bıraktı.
Aile Sağlığı Merkezlerine gitmeyen yaklaşık 400 aile hekimi, Halk Sağlığı Müdürlüğü bahçesinde toplanarak, basın açıklaması yaptı. Kent merkezinde hizmet veren 112 Aile Sağlığı Merkezi’nin açılmadığını belirten Adana Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kadir Tuncel, özlük haklarını kaybetmemek için acil servislerde çalışmayacaklarını söyledi. Yaptıklarının siyasi bir eylem olmadığını belirten Tuncel, “Adana’daki aile hekimleri olarak, tüm Türkiye’deki aile hekimlerinin yaptığı 4 Aralık eylemine destek veriyoruz. Bugün hiçbirimiz çalışmıyoruz. Aile hekimlerine uygulanan şiddeti kınıyoruz. Acılarımız çok büyük, genç yaşta kardeşlerimizi kaybediyoruz. Dövülüp, yaralanıyoruz. Bırakın bunları öldürülüyoruz. Özlük haklarımızı kaybediyoruz” dedi.
Çıkarılmak istenen yönetmelikle aile hekimlerinin bir çok hakkını kaybettiğini belirten Tuncel şöyle devam etti: “Dünyanın hiçbir yerinde görülmüş şey değil. Yükümüz artıyor, maaşımız kesiliyor. Sağlık Bakanı çıkıyor, ‘Aile hekimlerini eğiteceğim’ diyor. Bunun olmayacağını biliyor. Tüm bilim dünyası buna gülüyor. Altındaki genel müdür kalkıyor, ‘Biz onu demek istemedik, yeşil alanda çalıştıracağız, hafta sonuna koyacağız. İşlerinden güçlerinden kalmayacaklar’ diyor. Bakanı uyarıyorum. Böyle bir eğitim olmaz. Altındaki müdürünü uyarıyorum. Hafta sonu dinlenme hakkıma dokunma. Ben bir emekçiyim. Hafta içi çalışıyorum. Hafta sonumu da karımla çocuklarımla geçirmek istiyorum. Özrünüz kabahatinizden büyük. Maaşımızı kesiyorsunuz, iş yükümüzü arttırıyorsunuz, bizde bunlara yeter diyoruz.”
Aile hekimleri yaptıkları açıklamanın ardından dağıldı.
Gaziantep
Gaziantep İl Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanan yaklaşık 500 sağlık çalışanı, Torba Yasa’yla çıkarması planlanan Aile Sağlığı Merkezleri çalışanlarına hastane acillerinde nöbet tutturma yönetmeliğini protesto için iş bıraktı. Yasa nedeniyle kendilerine yeterli zaman ayıramayacaklarını dile getiren doktorlar, sık sık hükumet aleyhine slogan atıp, Sağlık Bakanı’nı istifaya davet etti. Sağlık çalışanları adına açıklama yapan Gaziantep Tabipler Odası Genel Sekreteri Şaban Alagöz, aile hekimlerinin kendi mesleklerini hakkıyla yapmak istediklerini ancak aile hekimliği uygulamasından geri adım atıldığını ve mevzuat yapıcıların aile hekimliği sistemini yapboz tahtasına çevirerek kendilerine her gün yeni bir angarya görev yüklendiğini kaydetti. Alagöz, “Aile hekimliği sistemi için çok emek harcandı ve sistem tam yerine oturmaya başladığı bir dönemde yapılan yanlış müdahaleler sonucu ciddi sorunlar oluşmaya başladı. Yeni getirilmeye çalışılan düzenlemeyle aile hekimlerinin özlük hakları ciddi şekilde zarar görecek. Böyle bir yaklaşım aile hekimliğini bitirebilir. Bizler aile hekimleri olarak bu uygulamaya inanıyoruz ve mesleğimizi sürdürmek istiyoruz. Aile hekimlerine getirilmeye çalışılan nöbet uygulamaları hiçbir şekilde acil servislerdeki yoğunluğu çözmeyecektir. Geçtiğimiz yıl acil servislere 90 milyon kişi başvurmuş. Bunun uygun yöntemlerle çözülmesi gerekir. Aile hekimlerini acil serviste görevlendirirseniz, acil başvuruları ikiye katlanır ve koruyucu sağlık hizmetleri ciddi şekilde aksar. Çözüm buradaki yoğunluğu aile hekimliğine ve birinci basamağa yönlendirmekten geçiyor” diye konuştu.
Açıklamanın ardından Hürriyet Caddesi’ne çıkan grup, buradan Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi’ne kadar yürüdü. Hastane poliklinikleri önünde bir süre daha slogan atan doktorlar, daha sonra sağlık politikasının psikolojilerini bozduğunu iddia ederek Psikiyatri Kliniği’nden sıra numarası aldı. Grup eylemin ardından olaysız şekilde dağıldı.
Adıyaman
Adıyaman Eğitim Toplum Sağlığı Merkezi önünde toplanan aile hekimleri, Torba Yasa’yla çıkarması planlanan Aile Sağlığı Merkezleri çalışanlarına hastane acillerinde nöbet tutturma yönetmeliğini protesto etti. Kalabalık adına konuşan Adıyaman Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Murtaza Baykan, “Aile hekimlerinin sırtına, hekimlik ile ilgili görevlerine ek olarak, bu merkezlerin elektrik, su, ısınma, telefon, internet faturaları, ASM kiraları ve stopajlarının ödenmesi, personel çalıştırıp bunların maaşlarının ve sigortalarının yatırılması gibi işler de yüklenmiştir. Ağır koşullara ve iş yüklerine rağmen ASM çalışanları, esas görevleri olan koruyucu sağlık hizmetlerini, özveriyle yerine getirmektedirler. Nitekim aile hekimliği uygulamasına başlanıldığı günden bu güne kadarki gelinen süreçte, bebek ve anne ölümlerindeki azalma, bağışıklama oranlarındaki artışlar, bunun göstergesidir” dedi.
Kalabalık grup, Adıyaman Eğitim Toplum Sağlığı Merkezi bahçesinde bir süre iş bırakarak tekrar işlerinin başına geçti.
Kaynak: Sendika.org, Hekimedya, DHA