Antep’te geçtiğimiz yıl 17 Nisan’da, bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledilen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıl dönümünde Antep, Mersin, İstanbul, İzmir, Manisa, Van, Urfa, Siirt ve Dersim’de ve daha birçok hastanede sağlık emekçileri tarafından anıldı. Sağlık emekçileri, 17 Nisan’ın, “Sağlık çalışanlara yönelik şiddeti önleme günü” olarak ilan edilmesini talep etti.
MERSİN
Mersin Sağlık Hakkı Meclisi, Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıl dönümüne ilişkin Mersin Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda Meclis üyesinin katıldığı açıklamada sık sık, “Sağlıkta şiddet sona ersin”, “Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir”, “Ersin Arslan ölümsüzdür” sloganları atılırken Ersin Arslan’ın fotoğrafları taşındı. Açıklamayı yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Galip Kırıcı, Ersin Arslan’ın öldürülmesinden sonra sağlıkta şiddetin önlenmesi için eylem ve etkinlik yapıldığını belirterek “TBMM’de sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını araştırmak için komisyon kuruldu. Komisyon toplantılarına katıldık, şiddete ilişkin görüşlerimizi ifade eden raporlar verdik. Sonunda bu komisyon, altına imza atabileceğimiz bir rapor hazırladı. Sağlık Bakanlığı, ‘Beyaz Kod’ uygulamasını başlattı. Bu hatta her gün ortalama 30 şiddet olayı bildiriyor. Bunlar sadece bildirenler ve çoğunun bildirilmediğinin farkındayız” şeklinde konuştu.
İZMİR
İzmir’de de SES üyeleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ersan Arslan Anıtı önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya çok sayıda sağlık emekçisinin yanı sıra SES İzmir Şube Başkanı Rukiye Çakır, TTB Merkez Konseyi Başkanı Fatih Sürenkök de katıldı. Açıklamaya katılan sağlık emekçileri yakalarına katledilen Arslan’ın fotoğraflarını takarak “Ersan Arslan ölümsüzdür” sloganı attı. Saygı duruşunun ardından açıklamayı okuyan SES İzmir Şube Başkanı Rukiye Çakır, Arslan’ın ölümünün ardından sağlık çalışanlarının halen şiddete maruz kaldığını ifade etti. Arslan’ın katledildiği gün olan 17 Nisan’ın, Dünya’da “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önleme günü” ilan edilmesini istediklerini ekleyen Çakır, “Taleplerimizin yerine getirilmesi için, daha etkili eylemler ve daha kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Ardından anıt heykeli önüne karanfil bırakan sağlık emekçileri eylemlerine son verdi.
SİİRT
Siirt’te ise SES üyeleri, Arslan’ın hasta yakınlarının saldırı sonucu yaşamını yitirmesini kınamak ve Arslan’ın yaşamını yitirdiği tarih olan 17 Nisan’ın “Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Önleme Günü” ilan edilmesi için Siirt Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı okuyan SES Şube Eş Başkanı Dilan Karayel, “Bu şartlarda iyi hekimlik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, teknisyenlik yapılmaz, nitelikle sağlık hizmeti verilemez. Üzgünüz, kırgınız, öfkeliyiz” diyerek açıklamayı sonlandırdı. Basını açıklaması, alkış ve ıslıklarla sona erdirildi.
Açıklama sırasında sık sık, “Sağlıkta şiddete hayır”, “Bu şiddet sona ersin” sloganları atıldı.
URFA
Arslan’ın ölüm yıldönümünde sağlık alanındaki şiddeti ve hükümetin sağlık alanına yönelik politikaları protesto etmek amacıyla Urfa’da da Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan SES Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Doğan, Dr. Ersin Arslan’ın ölümün üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen sağlık çalışanlarına dönük şiddetin durdurulmasına ilişkin tek bir adımın atılmadığını söyledi.
DERSİM
Dersim’de SES Şube üyeleri, Dersim Devlet Hastanesi’nde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını gerçekleştiren SES Şube Sekreteri Özkan Uç, Dr. Arslan’ın öldürülmesinden sonra sağlıkta şiddetin önlenmesi için pek çok eylem ve etkinlik yapıldığını vurguladı. Sağlıkta şiddeti önleyecek gerçek bir yasal düzenleme yapılmadan bu konuda bir ilerlemenin olamayacağını belirten Uç, “Göstermelik yasal düzenlemeler değil, samimiyet bekliyoruz” diye ifade etti.
VAN
Van’da SES Şube ile TTB Van-Hakkâri Odası üyeleri, Arslan’ı anmak ve sağlık emekçilerine dönük şiddete tepki göstermek amacıyla Van Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesi önünde basın açıklama yaptı. Arslan’ın fotoğraflarının bulunduğu dövizlerin açıldığı eylemde, “Sağlıkçıya uzanan eller kırılsın”, “Sağlıkta şiddet istemiyoruz”, “Sağlık haktır satılamaz” sloganları atıldı.
İSTANBUL
İstanbul’da İstanbul Tabip Odası, Türk Diş Hekimleri Birliği, SES, Dev Sağlık İş, Hasta ve Hasta Yakınları Derneği üyeleri Arslan için Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin C blok binası önünde anma etkinliği düzenlendi. “Sağlıkta şiddete son Dr. Ersin Arslan’ı unutmayacağız” pankartı asılı beyaz balonların havalandırıldığı anma etkinliğinde yakalarına siyah kurdele takan sağlık emekçileri, “Güvenli ortamda çalışmak istiyoruz”, “17 Nisan 12.45 unutmayacağız” ve “Can güvenliği olmayalar can kurtaramaz” dövizleri ve Dr. Ersin Arslan’ın fotoğrafı taşındı.
Anma etkinliğine İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, İstanbul Tabib Odası Başkanı Taner Gören de katıldı. Saygı duruşu ile başlayan anma etkinliğinde konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören, “30 yaşında mesleğini en iyi şekilde yapma aşkı ile yanan bir arkadaşımız bir hasta yakını tarafından öldürüldü. Hemen akabinde Melike Erdem’de bir hastanın şikayeti üzerine verdiği raporlardan sonra kendisini hastanenin camında atarak intihar etti” dedi. Muayene sürelerinin kısa olduğunu belirten Gören, “Ne yazık ki ülkemizde muayene beş dakikada yapılıyor. Bu sorunların bir an önce çözülmesi gerekiyor” diyerek Ersin Arslan, Melike Erdem gibi ölümler yaşamak istemediklerini söyledi.
İstanbul’da Şişli Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi’ nde de ersin aslan unutulmadı.
Yedikule göğüs hastalıkları hastanesi
Silivri Devlet Hastanesi