Sendikamız binlerce üyemizin işkolu istatistiklerinde yok sayılmasının ardından Ankara’da düzenlediği eylemle Çalışma Bakanlığı’nı uyardı ve fiili toplu sözleşme sürecini başlattığını duyurdu.
Taşeron işçilerin sendikal örgütlenme hakkının fiilen yok edilmesini ve bu çerçevede 10 binin üzerinde üyemizin yok sayılmasını protesto etmek için Ankara’da bir eylem gerçekleştirdik. Tüm Türkiye’den temsilcilerimizin katıldığı bu eylemle fiili toplu sözleşme sürecini başlattığımızı duyurduk.
59 İŞYERİNDEN TEMSİLCİLER BAKANLIK ÖNÜNDE BULUŞTU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde dün (31 Ocak Cuma) bir araya gelen sendikamızın farklı kentlerden temsilcileri burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Sendikamız Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “Bütünüyle keyfi bir uygulamayla sendikamız üyesi binlerce taşeron sağlık işçisinin talebini, üyelik formlarını, noter beyanlarını istatistiklerde yok sayıyor” dedi.
İstanbul, İzmit, Bursa, Adana, Diyarbakır’ın da aralarında olduğu 59 ilden Ankara’ya gelen sendikamız temsilcileri, dün öğle saatlerinde bakanlık önünde toplandı.
‘NOTER ONAYLI 10 BİN ÜYEMİZ YOK SAYILIYOR’
Burada konuşan Genel Başkanımız Arzu Çerkezoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sendikaların yetki sürecini belirleyen Ocak 2014 istatistiklerinin iki gün önce yayınladığını belirterek, “Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren istatistiklere göre sendikamız Devrimci Sağlık-İş’in üye sayısı bin 178. Bu rakam taşeron sorununu çözmek için müjdeler veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın taşeron işçiyi yok saydığının ilanıdır” dedi.
Bu rakamlara tepki gösteren Çerkezoğlu, sadece noter üzerinden üyelikleri yapılmış 10 bine yakın üyelerinin olduğunu hatırlattı. E-devlet sistemiyle de sağlık işçilerinin sendikalarına üye olamadığını ifade eden Çerkezoğlu, bunun nedeninin taşeron şirketlerin sağlık işçilerini başka iş kollarından göstermesi olduğunu vurguladı.
‘SENDİKASIZLAŞTIRMA BAKANLIĞI’
Çerkezoğu, şöyle konuştu: “Neredeyse tamamı asgari ücretle çalıştırılan taşeron işçilerin sendikalaşmaması için patronların, şirket müdürlerinin baskı ve her türlü şiddeti yetmezmiş gibi bunlara göğüs gerip sendika üyesi olanların üyeliği dahi bakanlık tarafından yok sayılabiliyor. Çalışma Bakanlığı taşeron işçiler için fiilen ‘Sendikasızlaştırma Bakanlığı’ haline dönüşmüş durumda.”
‘MAHKEME KARARINA RAĞMEN HUKUKSUZLUKTA ISRAR POLİTİK BİR TAVIR’
Yine üyelerinin yok sayıldığı 2013 istatistiklerinin Ankara 12. İş Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan Çerkezoğlu, “Bu tavır basit bir mevzuat ya da uygulama sorunu değildir. Bu tavır basit bir bürokrasi sorunu hiç değildir. Bu politik bir durumdur” dedi.
TALEPLER
Çerkezoğlu, 5 maddelik taleplerini şöyle sıraladı:
“-Taşeron sağlık işçileri hastanelerin asli ve sürekli işçileridir, iş güvencesi istiyoruz.
-Ücretlerimiz açlık sınırının bile altında asgari ücrettir. Bütün işçilerin hakkı olan yılda iki ikramiye hakkı istiyoruz.
-Aylık toplu taşıma abonman ücreti kadar yol parası ve İş Kanunu’nda öngörülen yıllık izinlerimizi istiyoruz.
-SGK kayıtlarımızın gerçek biçimde sağlık iş kolundan yapılmasını ve bu yolla gasp edilen sendika hakkımızı istiyoruz.
-Başta işçi salığı ve iş güvenliği kurulları olmak üzere yönetimde söz hakkı istiyoruz.”
‘ÖRGÜTLÜ OLDUĞUMUZ 58 HASTANE VE 20 KENTTE FİİLİ TİS SÜRECİNİ BAŞLATIYORUZ’
Dev Sağlık-İş’in mevcut mevzuata göre yetkili sendika olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, “Bugünden itibaren örgütlü bulunduğumuz 58 hastane ve 20’nin üzerinde kentte fiili toplu sözleşme sürecini başlatıyoruz. Bizlerin emeğini ve kimliğini yok saymak, sendikal örgütlenme hakkımızı ayak oyunları ile gasp etmek isteyenlere ve her konuştuğumuzda bize ‘haklısınız’ diyenlere sesleniyoruz: Bizler taşeron işçisi değil, sağlık işçisiyiz. Öyle üç beş kişi değil yüz binlerceyiz. Ve bu kavga üç beş kuruşun kavgası değil, güvenceli iş insanca yaşam kavgasıdır.”
SES VE SOSYAL-İŞ DE ‘DEV SAĞLIK-İŞ’İN YANINDAYIZ’ DEDİ
İstanbul Gaziosmanpaşa Taksim İlkyardım Hastanesi işyeri temsilcimiz Güllü Hanoğlu da yaptığı konuşmada, hastane yönetimi ile yaptıkları görüşmede taleplerinin karşılanacağı sözü verildiğini, ancak sözlerin yerine getirilmediğini belirterek, baskılara boyun eğmeyeceklerini dile getirdi. Hanoğlu, “Bakan çocukları milyonlarca dolar götürüyor, bizler alınterimizle çalışıyoruz. Mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
SES Genel Başkanı Çetin Erdolu ile Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk de yaptıkları konuşmalarda, Dev Sağlık-İş üyelerinin yanında olduklarını belirtti.
“Emeğimizi çalıyorlar. Taşeron köleliğe karşı #direnişçi” yazılı pankart ile “Sağlık işçisiyiz sendika hakkımızı istiyoruz”, “İnsanca yaşayacak ücret ve yılda iki kez ikramiye istiyoruz”, “Yönetimde söz hakkı istiyoruz” yazılı dövizler taşınan eylem “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Susma haykır taşerona başkaldır”, “Emek hırsızı bakan istifa” sloganlarıyla sona erdi.